Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

William Shakespeare

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

William Shakespeare byl anglický básník a dramatik. Narodil se 23.dubna 1564 ve Stradfordu nad Avonou,kde byl i 26.4.1564 pokřtěn v místním kostele Holy Trinity Church.

Zemřel 23.dubna 1616 v den svých dvaapadesátých narozenin opět ve Stradfordu nad Avonou.Legenda praví,že zemřel po dlouhé a hlasité oslavě narozenin v kruhu svých přátel.

Od roku 1594 působil jako herec a dramatik skupiny „Služebníka lorda komořího“, později „Královských služebníků“.Stal se částečným vlastníkem divadla „Globe“ (Zeměkoule)a později i „Blackfairs“ (U černých bratří).

Jeho kariéra skončila roku 1613,kdy se vrátil do Stradfordu.
Ačkoli datace jeho her je nejistá,můžeme jeho dramatická díla rozdělit do čtyř období:

V prvním, raném období (od r.1590-do r.1593),převažují historické hry čerpající z Anglických kronik (tři díly Jindřicha VII.a Richard III.), a poté rané komedie (Komedie plná chyb, Zkrocení zlé ženy,Dva veronští páni a Marná lásky snaha),napodobující klasické vzory.

V druhém období,období zrání (od r.1594-do r.1600),napsal Shakespeare romantickou tragédii o zmarněné lásce veronských milenců,kteří pocházejí ze dvou znesvářených rodů Monteků a Kapuletů.Dále jsou to historické hry Richard II., Jindřich IV., Jindřich V. a optimistické komedie Sen noci svatojánské, Kupec benátský, Jak se vám líbí, Večer tříkrálový, Mnoho povyku pro nic a Veselé paničky windorské.

Třetí období (od r.1601-do r.1608)bylo obdobím velkých tragédií a tragikomedií, kdy Shakespearovo charakterizační umění dosáhlo vrcholu.
Hamlet vychází z tragédie pomsty,avšak důraz je v něm položen na mravní dilema hlavního hrdiny,jenž má zabít vraha svého otce.
Othello ukazuje jak intrikami lze i v čestném člověku probudit slabiny a vášně,které
vedou k spáchání zločinu.
Hrdinou tragédie Macbeth je muž,kterého ke zločinu přivede jeho vlastní ctižádost.
Král Lear odhaluje nemilosrdnou ziskuchtivost,jejíž obětí se stává starý pošetilý král neschopný rozeznat dobrotivé a milující srdce své nejmladší dcery.
Troilus a Kressida je satira na válku a zradu lásky.

Ve čtvrtém období (dramatické romance) vznikly hry Perikles,Cymbelín, Zimní pohádka, Bouře a Jindřich VIII., v nichž Shakespeare uplatnil nové dramatické postupy. Některé z těchto pozdních her byly psány ve spolupráci s jinými autory.

Ze Shakespearovy poezie je nejvýznamnější sbírka 154 sonetů. Sonet - česky znělka, je báseň,která má 2 sloky čtyřveršové a 2 sloky tříveršové. V sonetech,které zčásti psal pro přítele a zčásti pro neznámou černou dámu,přemýšlel o čase a nesmrtelnosti, a mimo jiné také kritizoval současnou společnost.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT